Dingen die u MOET weten over slaapapneuchirurgie

 

Slaapapneuchirurgie is een van de meest controversiële onderwerpen in de slaapgeneeskunde. Er zijn verhitte debatten binnen de slaapgemeenschap, maar ook op online forums en steungroepen. Slaapapneu-operaties zijn zeker niet voor iedereen weggelegd, voor sommigen kan het een levensveranderende ervaring zijn.

Hier zijn 5 belangrijke zaken waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u een vorm van slaapapneu-operatie overweegt:

1. Werkt een slaapapneu-operatie?

Ja, maar alleen als het goed wordt gedaan. Net als bij CPAP of tandheelkundige apparaten, werkt het niet als je het niet goed gebruikt of helemaal niet gebruikt.

Een van de meest voorkomende misvattingen over slaapapneu Diazepam 10 MG online kopen zonder voorschrift-operaties is het relatief lage slagingspercentage van de uvulopalatopharyngoplastie (UPPP)-procedure, die vaak wordt aangehaald als 40%. Maar het uitvoeren van deze operatie is als het omzeilen van slechts één geblokkeerd hartvat terwijl er nog 3 andere bloedvaten geblokkeerd zijn. Om de een of andere vreemde reden zijn KNO-artsen overdreven geobsedeerd door het zachte gehemelte, aangezien snurken hier meestal vandaan komt en we het meeste onderzoek en procedures hebben voor het zachte gehemelte.

We weten nu dat als je de hele bovenste luchtwegen samen aanpakt (neus, zacht gehemelte, tong), je slagingspercentages veel beter zijn, bijna 80%. Waarom slechts 80%? Er is maar zo veel dat je kunt doen met de zachte weefsels in de kleine ruimte in kleinere kaken (wat de belangrijkste anatomische reden is voor slaapapneu). Hoe agressiever je bent, hoe hoger het slagingspercentage, maar hoe groter de kans op pijn en complicaties.

Als je naar het volgende niveau gaat en je kaken vergroot (boven en onder), kunnen de slagingspercentages oplopen tot 90 tot 95%.

Om de zaken in perspectief te plaatsen: als je alles hebt omzeild met een tracheotomie (het plaatsen van een beademingsslang onder je strottenhoofd), dan heb je een 100% “genezing”, maar dit is natuurlijk geen erg praktische optie.

Een vraag die u zich dan moet stellen, is: wat is de betekenis van succes? Bij operaties is een algemene definitie dat de uiteindelijke AHI (apneu-hypopneu-index) bij een formeel slaaponderzoek meer dan 50% van het origineel daalt en dat het uiteindelijke aantal minder dan 20 moet zijn. Een van de belangrijkste punten van kritiek op slaapapneu-operaties is dat zelfs als het “succesvol” is, u nog steeds milde slaapapneu kunt hebben. Chirurgen zullen beweren dat het beter is dan helemaal geen CPAP te gebruiken.

2. Niet alle operaties zijn hetzelfde

Er zijn waarschijnlijk tientallen procedures voor slaapapneu, van verschillende neus-, zachte gehemelte- en tongoperaties tot skeletale raamwerkprocedures. Deze kunnen variëren van minimaal invasieve tot grote operaties. Het probleem is dat ze per definitie allemaal tot op zekere hoogte werken. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat procedures voor een verstopte neus bij 10% van de patiënten slaapapneu “genezen”. Maar voor het grootste deel heeft geen van deze opties op zichzelf zeer goede slagingspercentages.

De sleutel is om de bovenste luchtwegen voor elk individu te onderzoeken en erachter te komen waar de obstructie is en er tegelijkertijd voor te zorgen. De meeste mensen hebben meer dan één gebied van obstructie. Chirurgen op Stanford hebben een slagingspercentage van ongeveer 75 tot 80% met procedures voor het zachte gehemelte en de tongbasis. Dit wordt multi-level chirurgie voor slaapapneu genoemd. Je moet naar de luchtweg kijken vanaf het puntje van de neus tot aan het strottenhoofd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *